Stachys palustris (Gölısırganı)

derleyen:

Tanımı

30 ila 80 cm büyüyebilir. Yatay yumrulu sürgünleri ile çoğalır. Gövde kare, yapraklar karşılıklı dizilişli ve neredeyse sapsızdır. Bunlar şeritsi mızraksı, tabanda hafifçe yüreksi ve tırtıklıdır. Çanakta beş sivri lob bulunur. Çiçek halkaları 4 ila 6 arası çiçek bulundurur. Çiçekler morumsu kırmızı renklidir. Dört adet ercik vardır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Sulak alanlarda görülür. İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde göl ısırganı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca başak anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun başak formunda olmasına işaret eder. Tür adı Latince sulak alan anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europa ad ripas, inque cultis humidiusculis” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Yumrular çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Sağlıklı ve besleyici bir gıdadır. Yumruları ekmek yapımında kullanılır.

Tıp

Sindirim sistemine faydalıdır. Lif oranı yüksek, idrar söktürücü ve kabızlık gidericidir. Frengi tedavisinde köklerinden faydalanılır. Tohumları spazm çözücü ve uyarıcıdır. Güçlü bir yatıştırıcıdır. Tohumları demlenerek terletici olarak kullanılır.

Dikkat

Bilgi

Bitkiden sarı renkli boya elde edilir.

Fotoğrafları