Stachys annua (Hacıosmanotu)

derleyen:

Tanımı

10 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde dik, dallı ya da dalsız, genellikle yoğun ya da seyrek kaba tüylüdür. Yapraklar tabanda rozet oluşturur. Bunlar dikdörtgensi kaşıksı, 4 ila 10 cm uzunluğunda ve 1 ila 3,5 cm genişliğindedir. Gövde yaprakları üste çıkıldıkça kısalır. Çiçek yaprakları eliptik ila şeritsi mızraksı, 1 ila 2 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 0,8 cm genişliğinde, kenarları dişli ve sapsızdır. Çiçek halkaları 4 ila 8 arası çiçek bulundurur. Çiçekler kremsi sarı renkli ve kırmızı lekelidir. Çok ya da zaman zaman iki yıllık bir bitkidir. Çanak tüpü boyunca yaslanıcı havlı ve birkaç yayık tüylüdür. Gövde yatık, tüysüzce ve çanak dişleri mızraksı bizsidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, yamaçlar ve ormanlık alanlarda görülür. Körfez ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde hacıosman otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca başak anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun başak formunda olmasına işaret eder. Tür adı Latince yıllık anlamına gelir. Epitetin aksine çok yıllık döngüye de sahiptir. İkili adlandırma öncesi adı “Betonica arvensis annua, flore ex albo flavescente glabra”dır.

Fotoğrafları