Site icon Kocaeli Bitkileri

Sporobolus schoenoides (Bakak otu)

Sporobolus schoenoides

Sporobolus schoenoides: 31/08/2019; Toramanlar Göleti; 155 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Crypsis schoenoides adı ile geçmektedir. 2 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde yarık ya da yükselici, tabandan dallı, çıplak, yeşil renkli ve mor lekelidir. Sulak alanlara yakın olarak ve kısa kümeler halinde görülür. Yaprak kılıfları geniştir ve büyük kılıflar çiçek kurulunu kısmen kapatır. Çiçek kurulu 4 cm uzunluğunda ve 2 cm genişliğindedir. Çiçek kurulu topak halinde, mor ya da morumsu yeşil renklidir. Başakçıklar 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Alt dışkavuz 2,2 ila 3, üst dışkavuz 2,6 ila 3,3 mm uzunluğundadır. İçkavuz 3 ila 3,6 mm uzunluğunda ve kılçıksızdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanlarda görülür. Kandıra ve Karamürsel ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde bakakotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tohum fırlatan anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerde meyve duvarı kuruduğunda tohum dışarı atılır. Tür adı Antik Yunanca Schoenusgibi anlamına gelir. Türün Schoenus (inekgözü) cinsi ile benzerliğine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version