Tanımı
5 ila 50 cm büyüyebilen, dik, dallı ve tek yıllık bir bitkidir. Gövde seyrek olarak dallıdır. Genellikle kaba tüylü, nadiren neredeyse çıplaktır. Yapraklar sapsız, şeritsi, silindirik ve etlidir. Yaprak ayası şeritsi ile ipliksidir. Çiçekler koltuklarda tek olarak görünür. Çiçek örtüsü neredeyse küresel, bölümleri 5 ya da nadiren 3 adet, üçgensi ve bazıların arka yüzeyi kahverengi yumrucuk ya da küt dikenlidir. Güneşli bölgeleri tercih eder.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya kıtalarında yayılış göstermektedir. Kuzey Amerika’da doğallaşmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kenarında ya da denize yakın kumlu alanlar ve tuzcul bataklıklarda görülür. Çoğunlukla çürümekte olan organik maddelere yakın olarak görülür. Yalova istikametine doğru İzmit körfezi boyunca gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 10 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde spirobaz adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince sarmal Bassia anlamına gelir. Aynı ailedeki Bassia (Ateş topu) cinsi ile benzerliğine ancak sarmal yapısı ile ondan ayrıldığına işaret eder. Tür adı Latince tüylü anlamına gelir. Türün belirgin tüylü yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “Kali minus villosum. Kali parvum hirsutum” olarak belirtilmiştir.
Gıda
Aileye bağlı ve özellikle deniz kenarını tercih eden bitkiler çoğunlukla yenilebilirdir ancak bu bitki ile ilgili böyle bir bilgi bulamadık.
Fotoğrafları






Görüşünüzü Yazın