Site icon Kocaeli Bitkileri

Spiranthes (İncisalebi)

Spiranthes spiralis

Spiranthes spiralis: 16/09/2020; Çayırova; 15 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Spiranthes (İncisalebi) sarmal biçimde dizili çiçekleri ile karakteristik olan ve geniş yayılıma sahip bir orkide cinsidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Orchidaceae

Salepgiller

Tanımı

Spiranthes (İncisalebi) karasal orkidelerden oluşan bir cinstir. Kökler etli, 2 ila 6 adet olarak demet halinde, ince ila yumruludur. Gövde basit, yeşil ve dik olup yapraksı bırahteleri mevcuttur. Yapraklar tabanda ya da zaman zaman gövdededir. Çiçek durumu havlı, çıplak ya da salgılı tüylüdür, terminal bir başak olup çiçekler sarmal bir yapı oluşturacak biçimde gevşek ya da sıkı biçimde dizilmiştir. Bırahte mızraksı, sivri uçlu ve yumurtalığı sarıcıdır. Çiçekler burkuk, sıklıkla uç bölümünde geriye kıvrık, beyaz, krem, sarı ya da pembe renklidir. Çiçek örtüsü bölümleri belirgin ya da çanak yapraklar tabanda kaynaşıktır.

Labellum mahmuzsuz, mızraksı ila yumurtamsı ya da kemansı, nadiren şeritsi, etli ila hafifçe zarsı ve ucu genellikle kırışıktır. Sütun kısa ve silindiriktir. Başçık yüreksi olup ucu sivri ya da küttür. Pollinia çomaksıdır. Yumurtalık silindirik ve sapsızdır. Rostellum dar olup iki parçalı bir uca doğru daralmaktadır. Ormanlık alanların sınırları ile nemli çayırlarda görülür. Cins Avrasya, Amerika ve Avustralya’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Yunanca sarmal çiçek anlamına gelir. Cinse bağlı üyelerin çiçekleri tek bir sıra üzerinde sarmal biçimde sıralıdır.

Kocaeli’ndeki türler

Spiranthes spiralis

İnci salebi

Exit mobile version