Özet
Spiraea × vanhouttei (Keçi sakalı) göz alıcı çiçek salkımları nedeniyle peyzaj alanlarına dikilen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Spiraea × vanhouttei (Keçi sakalı) genellikle 1,5 ila 2,5 metre büyüyebilen bir çalıdır. Gövdeler dallı ve kemerlidir. Yapraklar almaşlı dizilişli, basit, yumurtamsı ya da baklavamsı, 2 ila 4,5 cm uzunluğunda, uçları sivri, tabanda daralıcı, kenarları düzensiz dişli, belirgin olmayan biçimde üç ila beş arası sayıda lobludur. Yapraklar mavimsi yeşil renkli iken zamanla kırmızı kahverengi renge döner. Çiçek durumu bileşik salkım ya da yalancı şemsiye halinde ve dalları çıplaktır. Çiçekler beyaz renkli, 8 mm çapında ve yoğun kümeler oluşturur. Çanak yapraklar üçgensi, 1 ila 1,5 mm uzunluğunda, hipantiyum çansı, 1 ila 1,5 mm uzunluğunda ve çıplaktır. Foliküller oraksı, 2 ya da 3 mm uzunluğunda ve çıplaktır.
Gözlem bilgileri
Spiraea trilobata ve Spiraea cantoniensis türlerinin melezidir. Yaygın olarak dikilen bir peyzaj bitkisidir. [Sinonimler] Park ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde keçi sakalı ve japon ispiryası adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince sarmal anlamına gelir. Antikçağda cinsin çiçekli dallarının özellikle düğünlerde taç yapımında kullanılmasına işaret eder. Tür 1810 – 1876 yılları arasında yaşamış Belçikalı bahçıvan Louis Benoît van Houtte’a adanmıştır.
Bir yanıt yazın