Spergularia rubra (Remil otu)

derleyen:

Tanımı

4 ila 25 cm büyüyebilir. Kazık kök ince ya da kalındır. Gövde dik ila yükselici ya da yatık ve tabanda dallıdır. Yapraklar şeritsi ve 2 cm uzunluğundadır. Yapraklarda dikensi uçlar görülebilir. Çanak yapraklar mızraksı ve tüylüdür. Beş adet oval taç yaprak görülür. Kapsül yeşilimsi ila bronz renklidir. Tohumlar koyu kahverengidir. Güneşli bölgeleri ve kuru ya da nemli toprakları tercih eder. Kuraklığa dayanıklıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. Günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kumlu bölgelerde (deniz kenarı gibi tuzcul kumlu alanlarda değil) görülür. Körfez ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde remilotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Latince Spergula gibi anlamına gelir. Cinsin, karanfilgiller cinsi Spergula (Delicekişniş) ile benzerliğine işaret eder. Türkçe yaygın adı olan remilotu, Arapça kum (رمل) anlamına gelir. Cinsin kumlu toprakları tercih etmesi ile ilintili olacak biçimde İngilizce karşılığı olan sandspurry kelimesinden tercüme edilmiş gibi gözükmektedir. Tür adı Latince kırmızı anlamına gelir. Taç yaprakların rengine işaret eder. Taç yaprak rengi Spergularia cinsi için benzersiz sayılmaz ancak tür ilk defa Arenaria cinsi altında listelenmiştir ve bu bakımdan anlamlıdır.

Gıda

Tohumlar pişirilerek tüketilebilir. Ayrıca öğütülerek ekmek yapımında kullanılır.

Tıp

İdrar söktürücüdür. Böbrek taşı tedavisinde kullanılır. Çeşitli mesane sorunlarında başvurulur.

Fotoğrafları