Site icon Kocaeli Bitkileri

Spergularia media (Kuş remilotu)

Spergularia media

Spergularia media; 30/06/2023; Babalı; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Doğan

Özet

Spergularia media (Kuş remilotu) genelde deniz kenarındaki kayalık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Spergularia

Remilotu

Tanımı

Spergularia media (Kuş remilotu) genellikle 5 ila 30 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yatık, dar, yapraklar etli ve şeritsidir. Çiçekler 8 ila 12 mm uzunluğunda, beş taç yapraklıdır. Taç yapraklar çanak yapraklardan daha uzundur. Çanak yapraklar mızraksı ila dikdörtgensi yumurtamsı, 5 ila 7 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar oval, beyaz ya da pembe lekelidir. 10 adet ercik vardır. Kapsül 7 ila 9 mm uzunluğunda olup çanaktan çok daha uzundur. Tohumlar koyu kahverengi, dairesel, kenarları kanatlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita, Alt türlerSinonimlerHerbaryum] Deniz kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 10 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kuş remilotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Latince Spergula gibi anlamına gelir. Cinsin, karanfilgiller cinsi Spergula (Delicekişniş) ile benzerliğine işaret eder. Türkçe yaygın adı olan remilotu, Arapça kum (رمل) anlamına gelir. Cinsin kumlu toprakları tercih etmesi ile ilintili olacak biçimde İngilizce karşılığı olan sandspurry kelimesinden tercüme edilmiş gibi gözükmektedir. Tür adı Latince ortada anlamına gelir. Epitet genellikle bir türün cins içinde geçiş türü olduğuna ya da boy itibariyle ortada yer aldığına işaret eder. Tür ilk olarak Arenaria rubra (şimdi Spergula) ile oldukça yakın olduğu bilgisi ile literatüre alınmıştır. Bu durumda ortada epiteti ile Arenaria cinsi kastedilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version