Tanımı
5 ila 35 cm büyüyebilir. Kazık kök ince ve hafifçe etlidir. Yapraklar şeritsi, etsi, 5 cm uzunluğunda ve 1,5 mm genişliğindedir. Taç yapraklar beyaz ya da pembe renklidir. Çanak yapraklar genellikle taç yapraklardan daha uzundur ve 2,5 ila 4 mm uzunluğundadır. Taç yaprakların üst bölümü pembe tabana doğru ise beyazdır. Ercik sayısı 1 ila 5’tir. Kapsül darca yumurtamsıdır. Tohumlar açık kahverengi, pürüzsüz ya da yoğun kabarcıklı, kanatsız ya da kanatlı-kanatsız karışıktır. Uygun koşullarda yılın tamamında çiçekli halde görmek mümkündür.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 50 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde sahil remilotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins Latince Spergula gibi anlamına gelir. Cinsin, karanfilgiller cinsi Spergula (Delicekişniş) ile benzerliğine işaret eder. Türkçe yaygın adı olan remilotu, Arapça kum (رمل) anlamına gelir. Cinsin kumlu toprakları tercih etmesi ile ilintili olacak biçimde İngilizce karşılığı olan sandspurry kelimesinden tercüme edilmiş gibi gözükmektedir. Tür adı Latince deniz anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae arenosis collibus, in litoribus marimis” olarak belirtilmiştir.
Fotoğrafları









Görüşünüzü Yazın