Site icon Kocaeli Bitkileri

Spergularia bocconei (Sadırlı remilotu)

Sadırlı remilotu

Spergularia bocconei: 21/04/2021; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Spergularia bocconei (Sadırlı remilotu) genelde deniz kenarındaki kayalık alanlarda görülen ve bahardan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Spergularia

Remilotu

Tanımı

Spergularia bocconei (Sadırlı remilotu) genellikle 5 ila 25 cm büyüyebilen bir bitkidir. Kazık kök incedir. Gövde ince ve çiçek kurulu bölgesinde yoğun biçimde salgılı tüylüdür. Yapraklar mukronat ancak demetsi değil, kulakçık üçgensi ancak sipsivri uçlu değildir. En üstteki bırahte hayli indirgenmiştir. Çanak yapraklar 2 ila 3,5 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar beyaz tabanlı pembe renkli ya da tamamen beyaz renkli, hafifçe çanak yapraklardan daha kısa ya da onlarla aynı uzunluktadır. Ercik 2 ila 5 arası sayıdadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Deniz kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 10 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde sadırlı remilotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Latince Spergula gibi anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin, karanfilgiller cinsi Spergula (Delicekişniş) ile benzerliğine işaret eder. Türkçe yaygın adı olan remilotu, Arapça kum (رمل) anlamına gelir. Cinsin kumlu toprakları tercih etmesi ile ilintili olacak biçimde İngilizce karşılığı olan sandspurry kelimesinden tercüme edilmiş gibi gözükmektedir. Tür 24 Nisan 1633 – 22 Aralık 1704 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Paolo Boccone‘ye adanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version