Spartium (Katırtırnağı)

Özet

Spartium (Katırtırnağı) genelde makilik alanlarda görülen ve bazı bölgelerde istilacı tür olarak kabul edilen monotipik bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Tanımı

Spartium (Katırtırnağı) genellikle 2 ila 4 metre büyüyebilen, dik ve çok dallı çalılardan oluşan bir cinstir. Gövdeler 5 cm çapında, silindirik ve olukludur. Sürgünler saz benzeri, etli ve gri yeşil renklidir. Yapraklar mevcut değil ya da birkaç adet tek yaprakçıklı, 1 ila 3 cm uzunluğunda ve dökülücüdür. Sitipül görülmez. Çiçek durumu terminal gevşek salkımlar halinde almaşlı dizilişlidir. Bırahte ve ikincil bırahte miniktir. Çanak tabana doğru parçalanmış ve dişleri miniktir. Taç 1 ya da 2 cm çapında ve altın sarısı renklidir.

Bayrakçık kanatçık ve kayıkçıktan uzundur. Yumurtalık sapsız, havlı, çok sayıda tohum taslaklı, boyuncuk kıvrık ve tepecik dikdörtgensidir. Meyve siyah renkli, 8 ila 10 cm uzunluğunda, sıkıştırılmış ve çıplaktır. Fotosentezin büyük bir kısmı sürgünlerde meydana geldiğinden, yaprakların bitki için pek önemi yoktur. Bu bitkinin kuru Akdeniz ikliminde su tasarrufu sağlayan stratejisidir. Cinse bağlı tek tür vardır ve o da Güney Avrupa ile Levant’a özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca taraklama anlamına gelir. Cinsin bu amaçla kullanılmasına işaret eder. Bazı kaynaklar kelimenin halat anlamına geldiğini ve bu bağlamda bitkilerin halat yapımında kullanıldığı için bu adı aldığını öne sürmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Spartium junceum

Spartium junceum

Katırtırnağı