
Katırtırnağı
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Süs bitkisi, Akdeniz elementi.
Dolaşım
Bitkiler › Bakla takımı › Baklagiller › Katırtırnağı › Katır tırnağı
Dağılımı
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir.
Genel bilgiler
1 ila 3 metre büyüyebilir. Çok sayıda gövde görülür. Yapraklar dökülücü, 1 ila 3 cm uzunluğunda, 2 ila 4 mm genişliğindedir ve grimsi yeşil sürgünler taşırlar. Sarı renkli çiçekler hoş kokuludur ve 2 cm çapındadır. Yazın sonuna doğru meyveler siyah rengine döner ve patlayarak tohumlara etrafa saçarlar. Popüler bir süs bitkisidir. Çiçek kurulu 5 ila 20 arası sayıda çiçek bulundurur. Tohumlar ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Atmosferik kirliliği tolere edebilir. Geçirgen toprağı ve güneşli bölgeleri tercih eder. -18 dereceye kadar dayanıklıdır. Tohumlar ekilmeden önce yirmi dört saat ılık suda bekletilmelidir. Çabuk çimlenirler.
Gözlem
Yamaçlar, orman açıklıkları ve çalılıklarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Katırtırnağı, Borcak, Borçoh, Boruk, Kuş çubuğu.
Çiçek zamanı
Nisan-Temmuz ayları.
Yükseklik
0-600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca “taraklama” anlamına gelir. Cinsin bu amaçla kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince “saz gibi” anlamına gelir. Türün gövde yapısının Juncus (saz) türlerine benzemesine işaret eder.
Geleneksel tıp
Sürgünler taze ya da kurutularak kalp uyarıcı, müshil, idrar söktürücü, kusturucu olarak kullanılır. Oldukça güçlü idrar söktürücü etkileri vardır.
Dioscorides: Gövdeleri siyatik vakalarında etkilidir.
Plinius: Süpürge yapımında kullanılır ve çiçekleri arılar tarafından çok sevilir.
Dikkat
Yüksek dozda alınması mide sorunlarına yol açabilir. Tohumları zehirlidir.
Biliyor musunuz?
Saplarından elde edilen lif kenevir ikamesi olarak kullanılır. Bu liften kağıt elde edilir ve ayrıca yastıkların içine konulur. Çiçeklerinden sarı boya elde edilir. Çiçeklerinden elde edilen yağ parfüm yapımında kullanılır.
Fotoğrafları







Literatür
Species Plantarum 2: 708. 1753. L.