Site icon Kocaeli Bitkileri

Sparganium erectum subsp. neglectum (Şirit otu)

Sparganium erectum subsp. neglectum

Sparganium erectum subsp. neglectum: 24/06/2017; Sapanca Gölü; 42 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

25 ila 110 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Yapraklar sıklıkla gövdeyi aşarlar. 10 ila 17 mm genişliğinde, altında belirgin biçimde omurgalı ve enine üçgensidir. Çiçek kurulu dallı, çiçek başlarının sapı ana eksene kaynaşık değil, dişi çiçek başları 1 ila 2 arası sayıda, erkek çiçek başları ana eksende ve her bir dalda genellikle en az 8 ila 10 çiçek başı halindedir. Çiçek örtüsü bölümleri kalın, tepede koyu kahverengi ila siyah renklidir. Başçık 1 ila 1,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Sulak alanlarda görülür. Kartepe ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde şiritotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şerit anlamına gelmektedir. Cinsin şerit benzeri yapraklarına işaret eder. Tür adı Latince dik anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis erectis triquetris” olarak belirtilmiştir. Alttür adı ise Latince gözden kaçmış anlamına gelir. Bitki için önerilen şirit otu adı, şerit kelimesinin yanlış yazılması ile oluşturulmuş olabilir.

Tarihi

Dioscorides 4-21: Gövdenin tepesinde küçük toplara benzeyen meyveleri olur. Meyve ve kökü şarapla birlikte vahşi hayvanlar tarafından ısırılan insanlara verilir.

Gıda

Kökü pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Demlenerek titreme vakalarında kullanılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version