Bitkiler › Buğday takımı › Buğdaygiller › Süpürgedarısı › Ekin otu
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki.
30 ila 150 cm büyüyebilir. Genişçe yayılıcı rizomları vardır. Gövde dik, vejetatif bölümleri tüysüz, boğumlar havlıdır. Yaprak ayası şeritsi sipsivri, 16 ila 46 cm uzunluğunda ve 5 ila 14 mm genişliğinde, düz ve kenarları pürüzlüdür. Bileşik salkım dik, açık, 7 ila 30 cm uzunluğunda ve 5 ila 55 mm uzunluğunda halkavi dizilişli dallıdır. Sapsız başakçıklar yumurtamsı ve zaman zaman mor lekeli, 4 ila 6 mm uzunluğunda ve 1 ila 2 mm genişliğindedir. Saplı başakçıklar menekşe mor renkli, 4 ila 7 mm uzunluğunda ve 0,5 ila 1,5 mm genişliğindedir.
Bitki doğal olarak Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Tarla, dere kenarı ve yamaçlarda görülür. Karamürsel ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Kanyaş, Geliç, Mısırotu, Ekinotu ve Ekin süpürgesi adları ile bilinmektedir.
Mayıs ve kasım ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince Suriye tahılı anlamına gelir. Cinse bağlı tahıllar Avrupa’ya Suriye üzerinden (Fenike?) gelmekteydi, bu nedenle bu isimle anılmışlardır. Tıpkı ülkemize Mısır üzerinden gelen Mısır tahılının da ülkemizde mısır (Zea mays) olarak bilinmesi gibi. Tür adı Latince Halep, Suriye anlamına gelir. Türün yayılış coğrafyasına işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Syria, Mauritania” olarak belirtilmiştir.
Tohumlar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Tohumları öğütülerek ekmek yapımında kullanılır.
Tohumlar idrar söktürücü ve yatıştırıcıdır.
Polenleri saman nezlesine neden olabilir. Sert iklim koşullarına bağlı olarak solan yaprakları hidrojen siyanür depolar ve bu at ile sığırlar için ölümcüldür.
Erozyon kontrolünde kullanılır.








Görüşünüzü Yazın