Site icon Kocaeli Bitkileri

Sophora alopecuroides (Acımeyan)

Sophora alopecuroides

Tanımı

1 metre büyüyebilir. Çok dallıdır. Dallar beyaz seyrek tüylü ya da yünlüdür. Yapraklar 15 ila 30 cm uzunluğunda, 4 ila 9 cm genişliğinde, kulakçık bizsi ve 5 mm uzunluğunda, sap 1 ila 2 cm uzunluğunda, yaprakçıklar 11 ila 27 arası, mızraksı dikdörtgensi ya da eliptik dikdörtgensi, 15 ila 40 mm uzunluğunda ve 5 ila 14 mm genişliğinde, sırt olarak yoğun tüylü, karın olarak seyrek tüylü, yanal damarlar beligin değildir. Salkım terminaldir. Çiçek çok sayıda, küme halinde, 3 ila 5 mm uzunluğunda saplı, bırahte bizsidir. Çanak çan biçiminde, 5 dişli, eşit olmayan üçgensi yumurtamsıdır. Taç beyaz ya da krem beyazı renkte, genellikle dikdörtgensi ters mızraksı, 15 ila 20 mm uzunluğunda ve 3 ila 4 mm genişliğinde, tepe yuvarlak ya da ters yüreksidir. 10 adet ercik görülür. Tohumlar kahverengi renkli ve yumurtamsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Dere kenarları, orman açıklıkları ve yamaçlarda görülür. Gölcük ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde acı meyan adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Arapça sarı anlamına gelir. Cinse bağlı bazı ağaçlardan sarı renkli boya elde edilmesine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca tilki kuyruğuna benziyor anlamına gelir. Türün çiçek kuruluna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Ervum orientale alopecuroides perenne, fructu longissimo”dur.

Tıp

Tohumları egzama ve dermatit gibi çeşitli cilt sorunlarının tedavisinde kullanılır. Ateş düşürücü, boğaz ağrısı geçirici ve iltihap gidericidir. Dizanteri, enterit ve hepatit vakalarında başvurulur.

Exit mobile version