Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Eşekgevreği › Eşek marulu
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki.
10 ila 100 cm büyüyebilir. Genellikle üst bölümde salgılı tüylüdür. Taban yaprakları yumurtamsı ila ters yumurtamsı, düz ya da tepede loblu, sap kanatlı, gövde yaprakları dikdörtgensi ila kaşıksıdır. İnvolukrum çan biçiminde ve zaman zaman salgılı tüylüdür. Çiçek başları 2 ila 2,5 cm genişliğindedir. Dilsi çiçekler soluk sarı renkli, arkaları kırmızı renklidir. Çiçekler erseliktir. Tohumlar temmuz ve eylül arası olgunlaşır. Güneşli bölgeyi tercih eder.
Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Eşek marulu, Kundrul, Kuzu gevreği, Kuzukürkü ve Süt otu adları ile bilinmektedir.
Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adının etimolojisi belli değildir. Antik Yunancada eşekgevreği için kullanılan geleneksel isimdir. Cins domuzlar tarafından sevilerek tüketilir, etimolojinin bununla bağıntılı olması muhtemeldir. Tür adı Latince sebze anlamına gelir. Türün, yenilebilir olmasına işaret eder.
Yaprakları salatalara eklenir ya da ıspanak gibi tüketilebilir. Tavşanlar tarafından sevilen bir bitkidir. Genç kökler kahve ikamesi olarak içilir. Sütlü özsuyu kurutularak sakız gibi çiğnenir ve bunun bazı zararlı madde bağımlıklarını geçirmesi beklenir.
Demlenerek ishal tedavisinde kullanılır. Antikanser aktivitesine sahiptir. Gövde suyu güçlü bir müshildir. Yaprak ve kökleri demlenerek ateş düşürücü olarak kullanılır. Adet akışını teşvik eder. Karaciğere faydalıdır. Sütlü usaresi siğil tedavisinde kullanılır.








Doğan, Hüseyin (2022). Sonchus oleraceus (Eşek marulu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/sonchus-oleraceus/ Erişim tarihi: 6 February 2023