Site icon Kocaeli Bitkileri

Solenopsis laurentia (Cılız çıngırak)

Cılız çıngırak

Solenopsis laurentia: 09/07/2021; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Solenopsis laurentia (Cılız çıngırak) genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Campanulaceae

Çançiçeğigiller

Solenopsis

Cılızçıngırak

Tanımı

Solenopsis laurentia (Cılız çıngırak) minik, ince yapılı, 10 ya da nadiren 20 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde birkaç adet, ince ve genellikle dalsızdır. Yapraklar çoğunlukla tabanda rozet halindedir. Bunlar açık yeşil renkli, neredeyse çıplak, almaşlı dizilişli, ters yumurtamsı ya da dikdörtgensi mızraksı, kenarları küçük dişli ya da düz, neredeyse sapsız, 5 ila 8 mm uzunluğunda ve 3 ila 5 mm genişliğindedir. Çiçekler 4 ila 8 mm çapındadır. Bunlar 2 ila 7 cm uzunluğundaki çiçek sapı üzerinde tektir. Çanak lobları şeritsi mızraksı ve 1 ila 2 mm uzunluğundadır. Taç tüpü beyazımsı, lobları mavimsi, üsttekiler mızraksı ve alttakiler ters yumurtamsıdır. Kapsül 2 ila 3 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Gölgeli alanlar, dere kenarı ve sulak alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde cılız çıngırak adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tüp gibi anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin taç yapısına işaret eder. Tür 1678-1772 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Marco Antonio Laurenti‘ye adanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version