
Yaban yasemini
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Avrupa-Sibirya elementi, Zehirli bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Patlıcan takımı › Patlıcangiller › İtüzümü › Yaban yasemini
Dağılımı
Doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
Yarı odunsudur, diğer bitkilerden destek gördüğünde 4 metreye ulaşabilir. Yapraklar 4 ila 12 cm uzunluğunda, okbaşı şeklinde ve tabanda genelde lobludur. Yıldız biçimli çiçekler, beş mor taç yapraklı ve sarı erciklidir. Çiçekler erseliktir. Meyveler 1 cm boyunda, oval, kırmızı, yumuşak ve suludur. Küçük bir domates gibi kokarlar.
Gözlem
Sulak alanların kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Yaban yasemini, Kır yasemini, Sofur, Tilki üzümü, Yaban asması, Acı ot.
Çiçek zamanı
Mayıs-Eylül ayları.
Yükseklik
0-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “teskin edici” anlamına gelir. Cinsin sedatif etkilerine işaret eder. Tür adı Latince “acıtatlı” anlamına gelir. Türün taze iken acı olan tadının zamanla tatlılaşmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Solanum dulcamarum africanum, foliis crassis hirsutis”tir.
Geleneksel tıp
Gövdeler egzama tedavisinde kullanılır. Sıraca, ülser ve deri hastalıkları tedavisinde kullanılır. Değiştirici, sakinleştirici, temizleyici, idrar söktürücü, kusturucu, öksürük ilacı, balgam söktürücü, homeopatik ve müshildir. Dahili olarak bir dizi cilt hastalığının tedavisinde kullanılır; artrit, romatizma, bronş tıkanıklığı, kalp rahatsızlıkları, ülseratif kolit ve sarılığın tedavisinde de kullanılır. Harici olarak bitki deri döküntüleri, ülserler, romatizma ve selüliti tedavi etmek için kullanılır. Meyveler sirke ile marine edilir, kanserli yaralar ve diğer şişiklere uygulanır. Smilax aspera en iyi temizleyici ilaçlardan biridir ve genellikle Solanum dulcamara ile tonik ve genel vücut temizleyicisi olarak kullanılır.
Plinius: Oksimel ile birlikte dövülerek sığırlarda kaşıntı gidermek için kullanılır.
Dikkat
Meyveler dahil bitkinin tamamı zehirlidir. Merkezi sinir sistemini felç eder, kalbi yavaşlatır, baş döndürür, solunumu yavaşlatır, kasılma ve ölüme neden olur.
Fotoğrafları










Literatür
Species Plantarum 1: 185. 1753. L.