Site icon Kocaeli Bitkileri

Smyrnium (Yabanikereviz)

Smyrnium olusatrum

Smyrnium olusatrum: 06/04/2019; Hereke; 10 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Smyrnium (Yabanikereviz) tıbbi açıdan değerli olan ayrıca sebze olarak da tüketilen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Smyrnium (Yabanikereviz) iki ya da çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Kök mekiksidir ve lifli yakalar barındırmaz. Taban yaprakları 2 ila 4 üçlü teleksidir. Üst yapraklar almaşlı ya da karşılıklı dizilmiştir. İnvolukrum ve involusel küçük ya da hiç yoktur. Şemsiye bileşiktir. Çanak yaprak belirgin değildir. Çiçek kurulu çok dallıdır. Çiçekler sarı renklidir. Taç yapraklar ters yumurtamsı ya da dikdörtgensi ve kısa kıvrık uçludur. Merikarp neredeyse silindirik ya da köşeli ve üç adet belirgin kabarık çizgilidir. Meyve yumurtamsı ya da uzunluğundan daha geniş ve yanal olarak sıkıştırılmıştır. Yağ kanalı çok sayıdadır. Sitilopodyum koniksi ya da düzleştirilmiş ve kenarları düzdür.

Cinse bağlı türlerin kökleri idrar söktürücü, arındırıcı ve müshil etkili kabul edilmektedir. Ayrıca C vitaminin bakımından zengin olmaları nedeniyle C vitamini eksikliğine bağlı rahatsızlıklarda da önerilmiştir. Meyvelerin de gaz giderici özelliğine işaret edilmiştir. Bunun yanında cinse bağlı türlerin kereviz tadının andıran yaprak ve sapları da tüketilmektedir. Cins Avrupa ve Asya’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca mürr anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin kokusunun Commiphora myrrha gibi ağaçlardan elde edilen ve mürr adı verilen reçinenin kokusuna benzemesine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Smyrnium perfoliatum

Sarıkörek

Smyrnium olusatrum

Yabanikereviz

Exit mobile version