Bitkiler › Maydanoz takımı › Maydanozgiller › Yabanikereviz › Yabani kereviz
Yenilebilir bitki, Tıbbi bitki, Akdeniz elementi.
30 ila 150 cm büyüyebilir. Gövde sağlam yapılıdır ve zamanla içi boş hale gelir. Taban yaprakları 2 ila 4 arası üçlü ya da teleksidir. Çiçek kurulu 7 ila 17 arası kolludur. Çiçekler soluk sarı renklidir. Bitki Büyük İskender döneminde oldukça popüler hale gelmiştir ve bu nedenle bazı dillerde Alexanders olarak bilinir.
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak Roma uygarlığı eliyle Avrupa’nın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Yol kenarı, tahrip edilmiş araziler ve deniz kenarına yakın alanlarda görülür. İzmit ve Körfez ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Yabanikereviz ve Deli kereviz adları ile bilinmektedir.
Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca mürr anlamına gelir. Bitkilerin kokusunun Commiphora myrrha gibi ağaçlardan elde edilen ve mürr adı verilen reçinenin kokusuna benzemesine işaret eder. Tür adı Latince kara sebze anlamına gelir. Bitkinin olgun meyvelerinin rengine işaret eder.
Yapraklar ve genç sürgünler çiğ olarak tüketilebilir. Roma ordusu seferlerinde bu bitkinin yaprak, gövde ve köklerini yanlarında taşırdı. Atlar tarafından sevilerek tüketilir. Tadı kerevize benzer. Yapraklar salata ve çorbalara eklenir. Siyah tohumları baharat olarak kullanılır.
Bitki sindirime yararlıdır. Geçmişte astım, menstrüel problemler ve yaraların tedavisinde kullanılmıştır.









Doğan, Hüseyin (2022). Smyrnium olusatrum (Yabanikereviz) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/smyrnium-olusatrum/ Erişim tarihi: 6 February 2023