Bitkiler › Zambak takımı › Dikenucugiller › Dikenucu › Diken ucu
Yenilebilir bitki, Tıbbi bitki, Öksin elementi.
20 metre kadar büyüyebilir. Gövdede dikenler görülür. Yapraklar geniş yumurtamsı, yuvarlak ila yüreksi arası, 3 ila 10 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu şemsiye halinde, 2 ila 14 arası sayıda ve beyazımsı sarı renklidir. Meyveler küme halindedir, olgunlaşınca kırmızı olurlar ve üç tohum barındırırlar.
Doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Ormanlık alanlar, dere kenarı ve çalılıklarda. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Anadolu saparnası, Öz dikeni, Zimbilaçi, Zimilaci, Zimilas, Gıcırdakdikeni, Kuşevin, Zimilaçidikeni, Dikenucu, Kırçan ve Merucen adları ile bilinmektedir.
Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adının kaynağı Antik Yunan mitolojisidir. Crocus adında bir genç orman perisi Smilax’a âşık olur ancak bu aşk nedeniyle tükenerek çiğdem çiçeğine dönüşür. Bu hikâyede adı geçen orman perisi Smilax ise, tırmanıcı Smilax bitkisine dönüşür. Tür adı Latince yüce anlamına gelir. Olasılıkla türün ağaçlara tırmanmasına işaret eder.
Turşusu yapılır.
Terletici, müshil, kan temizleyici özelliği vardır. Cilt sorunlarında başvurulur. Frenginin tedavisinde kullanılır. Tükürük bezlerini çalıştırır. Romatizmal sorunlar ve böbrek hastalıklarında kullanılır. Genç sürgünler kanser tedavisinde kullanılır. Yara, çıban ve karın ağrısı vakalarında başvurulur.
Aralık ayında bu bitkinin meyveleri ile Ruscus aculeatus gövdeleri birleştirilerek kokina adı altında satılır.












Doğan, Hüseyin (2022). Smilax excelsa (Dikenucu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/smilax-excelsa/ Erişim tarihi: 29 January 2023