Sisymbrium polyceratium (Sülün bülbülotu)

Tanımı

10 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde yatık ya da yarı dik, tüysüzdür. Taban yaprakları ve alt gövde yaprakları az teleksi, 10 cm uzunluğunda ve 3 cm genişliğindedir. Terminal loblar yumurtamsı, yanal loblar üçgensidir. Gövde yaprakları basit, ok başlı ya da yumurtamsı, aralıklarla tırtıklı, 3 cm uzunluğunda ve 1 cm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Başiskele ve Kartepe ilçelerinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde sülün bülbülotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins etimolojisi açık değildir. Farsça kökenli bir kelime olup yabani kekik anlamına gelebilir. Antikçağda kelime bazı hardal türleri için kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan bülbülotu muhtemelen antikçağda şarkıcı, hatip gibi kimselerin ses kısıklığı ya da boğaz ağrılarını tedavi etmek için bitkileri kullanması ile ilgilidir. Tür adı Antik Yunanca çok boynuzlu anlamına gelir. Meyve yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Erysimum polyceratium corniculatum”dur.