Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Brassicales (Turp takımı)
Aile
Brassicaceae (Turpgiller)
Cins
Sisymbrium (Bülbülotu)
Tür
Sisymbrium officinale (Ergelen hardalı)
Anahtar kelimeler
Tanımı
20 ila 60 cm büyüyebilir. Diğer Sisymbrium türlerinden, meyvelerinin gövdeye paralel biçimde kompakt olması ile ayrılır. Gövdenin üst bölümünün yarısı tüylüdür. Dört soluk sarı renkli taç yaprak görülür. Çanak yaprak sayısı da dörttür. Ercikler genellikle altı adettir. Bunların dördü uzun, ikisi de kısadır. Yapraklar almaşlı dizilişli ve saplıdır. Yaprak ayası teleksi loblu, loblar genellikle kısa tüylü, terminal lob büyük, üçgensi ve tabanda ok başlıdır. Çiçekler erseliktir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Gıda
Genç sürgünler ve tohumlar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Tıp
Boğaz ağrılarını hafifletmek için kullanılmıştır. İdrar ve balgam söktürücü ve müshildir.
Etimoloji
Cins etimolojisi açık değildir. Farsça kökenli bir kelime olup yabani kekik anlamına gelebilir. Antikçağda kelime bazı hardal türleri için kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan bülbülotu muhtemelen antikçağda şarkıcı, hatip gibi kimselerin ses kısıklığı ya da boğaz ağrılarını tedavi etmek için bitkileri kullanması ile ilgilidir. Tür adı Latince tedavi edici anlamına gelir. Türün geleneksel tedavide yaygın biçimde kullanılmasına işaret eder.
Türkçe adları
Dilimizde ergelen hardalı adı ile bilinmektedir.
Dikkat
Aşırı dozda alınırsa kalbe zarar verebilir.
Fotoğrafları








© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın