Tanımı
15 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik, tüysüz ya da seyrek tüylü, ince ve dallıdır. Çiçekler küçük ve dört adet soluk sarı renkli taç yapraklıdır. Taban yaprakları geniş ve çoğunlukla lobludur, üst yapraklar şeritsi ve 10 cm uzunluğundadır. Meyve uzun, dar ve bezelye biçimlidir. Olgunlaştığında yeşil renkli olur. Tohumlar küçük, dikdörtgensi ve kırmızı renklidir. Bunlar temmuz ve eylül ayları arasında olgunlaşır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrasya ve Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak Amerika kıtasına da istilacı tür olarak yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Körfez ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde bülbül otu ve çalgıcı otu adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins etimolojisi açık değildir. Farsça kökenli bir kelime olup yabani kekik anlamına gelebilir. Antikçağda kelime bazı hardal türleri için kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan bülbülotu muhtemelen antikçağda şarkıcı, hatip gibi kimselerin ses kısıklığı ya da boğaz ağrılarını tedavi etmek için bitkileri kullanması ile ilgilidir. Türün etimolojik kökenini bulamadık. Bülbülotlarını tanımlamak için tercih edilen bir kelimedir. İkili adlandırma öncesi adı “Irio laevis apulus, erucae folio”dur.
Gıda
Genç yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Tohumlar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Tıp
Öksürük ve göğüs tıkanıklığı tedavisinde kullanılır. Tohumlar balgam söktürücü, onarıcı ve uyarıcıdır. Astım tedavisinde kullanılırlar. Harici olarak, uyarıcı bir lapa olarak kullanılırlar.
Bilgi
Tohumlar ağlamaya yardımcı olur, bu nedenle yabancı maddeyi gözün dışına çıkaracak şekilde ağrılı göz kapaklarının altına yerleştirilmiştir.
Fotoğrafları






Görüşünüzü Yazın