Site icon Kocaeli Bitkileri

Sisymbrium (Bülbülotu)

Özet

Sisymbrium (Bülbülotu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve oldukça uzun meyveleri ile tipik olan türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Sisymbrium (Bülbülotu) tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde kazık köklü, genellikle dik, çıplak ya da basit tüylü ve dallıdır. Tüysüz ya da basit tüylüdürler. Yapraklar genellikle lirsi az teleksi, nadiren basittir. Çiçek durumu terminal, bırahtesiz ve küçük çiçekli olup meyve zamanı silindirik ve uzamıştır. Çanak yapraklar yayılıcı ve sıklıkla külahlı olup kesecikli değildir. Taç yapraklar ters yumurtamsı ila kaşıksı ve soluk sarı, sarı ya da neredeyse beyaz renklidir. Ercik altı adet, iplikçik şeritsi ve başlık dikdörtgensidir. Yumurtalık silindiriktir. Meyve kendi kendine açılmaz, şeritsi ila darca koniksi ve sıklıkla oldukça uzundur. Valf genellikle üç damarlıdır. Tohumlar tek ya da nadiren iki sıra halinde ve dikdörtgensidir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür ancak günümüzde neredeyse dünyanın tamamına dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins etimolojisi açık değildir. Farsça kökenli bir kelime olup yabani kekik anlamına gelebilir. Antikçağda kelime bazı hardal türleri için kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan bülbülotu muhtemelen antikçağda şarkıcı, hatip gibi kimselerin ses kısıklığı ya da boğaz ağrılarını tedavi etmek için bitkileri kullanması ile ilgilidir.

Kocaeli’ndeki türler

Sisymbrium officinale

Ergelen hardalı

Sisymbrium irio

Bülbül otu

Sisymbrium polyceratium

Sülün bülbülotu

Exit mobile version