Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Brassicales (Turp takımı)
Aile
Brassicaceae (Turpgiller)
Cins
Sinapis (Hardal)
Tür
Sinapis alba (Akhardal)
Anahtar kelimeler
Tanımı
20 ila 70 cm büyüyebilir. Yapraklar almaşlı dizilişli, saplı ve teleksidir. Gövde dallı ve kıllarla kaplıdır. Taç çok simetrili, sarı, 1,5 cm uzunluğundadır. Dört taç yaprak görülür. Çanak yaprak sayısı dörttür. Dördü uzun, ikisi kısa altı adet ercik vardır. Tohumlar temmuz ve eylül aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Tohumlar soluk sarı renklidir. Tohumlar bahar ve yaz aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Bunlar bir hafta sonra çimlenirler.
Türkçe adları
Dilimizde akhardal ve mamanık adları ile bilinmektedir.
Gıda
Yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Yaprakları salatalara eklenir. Çimlenmiş tohumlar yenilebilir.
Tıp
Tohumları antibakteriyel, mantar önleyici, iştah açıcı, gaz giderici, terletici, sindirim kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, kusturucu, balgam söktürücü, deri kızartıcı ve uyarıcıdır.
Etimoloji
Cins etimolojisi açık değildir. Hardal için geleneksel olarak kullanılan Antik Yunanca orijinli bir kelimedir. Dilimizdeki hardal kelimesi Süryanice orijinlidir. Tür adı Latince beyaz anlamına gelir. Rhamphospermum nigrum (hardal) türünden ayırt edici tohum rengine işaret işaret eder.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey Afrika, Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Kartepe ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Şubat ve nisan ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Dikkat
Tohumları cildi ve mukoza zarlarını tahriş eden maddeler içerir. Çocuklar ve gençlerde hardal alerjisine neden olabilir.
Fotoğrafları





© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın