Site icon Kocaeli Bitkileri

Silybum (Devedikeni)

Silybum marianum

Silybum marianum: 07/05/2017; Cephanelik; 70 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Silybum (Devedikeni) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve istilacı potansiyeli yüksek türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Silybum (Devedikeni) 15 ila 300 cm büyüyebilen, kazık köklü tek ya da iki yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde dik, uzun, basit ya da seyrek dallıdır ve tabandaki rozetten yükselir. Yapraklar gövdede ve tabanda, iri, almaşlı dizilişli ve dikenlidir. Üst yapraklar gövdeye tutunucudur. Çiçek başları tek ve iridir. İnvolukrum yumurtamsı ila küresel ve 1,5 ila 6 cm çapındadır. Filariler 4 ila 6 sıra halinde olup çok sayıda, uzunlukları farklı, mızraksı ila yumurtamsı, dikenli saçaklı ve zaman zaman tırnak diken uçludur. Çiçek tablası düz olup beyaz kıllarla kaplıdır. Çiçekçikler 25 ila 100 adet olup taç pembe ila mor renklidir. Kapçık yumurtamsı, hafifçe sıkıştırılmış, kabarık çizgisiz, çıplak ve siyah renklidir. Sorguç beyaz renklidir. Cins Avrupa, Batı Asya ve Akdeniz havzasına özgüdür ancak günümüzde neredeyse dünyanın tamamına dağılmıştır. Antioksidan özellikleri nedeniyle kullanılır. Karaciğer sorunlarında yaygın olarak kullanılmıştır. Köygöçüren (Amanita phalloides) zehirlenmelerinde başvurulmuştur. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca püskül anlamına gelir. Büyük ihtimalle tohum dağıtma zamanı beyaz renkli sorguçlara işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan devedikeni ayrıca Carduus ve Cirsium cinsleri için de kullanılır.

Kocaeli’ndeki türler

Silybum marianum

Devedikeni

Exit mobile version