Silene coronaria (Rana nakıl)

derleyen:

cins:

Tanımı

40 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde birden fazla, dik, ıraksı dallı ve grimsi beyaz tüylüdür. Alt yapraklar ters mızraksı kaşıksı, 5 ila 10 cm uzunluğunda ve 10 ila 25 mm genişliğindedir. Kenarları düz, uçları sivri, sivri çıkıntılı ve beyaz tüylüdür. Gövde yaprakları 5 ila 10 arası çift halinde, sapsız, ipeksi grimsi beyaz tüylüdür. Sap 10 cm uzunluğundadır. Çanak 10 damarlıdır. Kapsül ters yumurtamsı eliptik ve mızraksı dişlidir. Tohumlar grimsi kahverengi ve böbrek biçimlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar, alpin çayırlar ve dere kenarlarında görülür. Kandıra ve Gölcük ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde rana nakıl adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adını Satir Silenus’tan almıştır. Satirlerin yarı keçi yarı insan formunda olmasına rağmen, Silenus daha çok at özellikleri taşır ve bu özelliği ile diğer satirlerden ayrılır. Silenus, şarap tanrısı Dionysos’un öğretmenidir. Cinse ait türlerin büyük bölümünde viskozite görülür ve bu nedenle doğrudan şarap tanrısı ile bir bağ kurulduğu düşünülmektedir. Ayrıca Silenus’un orman tanrısı olması ve Silene türlerinin genellikle ormanlık alanlarda görülmesi nedeniyle bir bağ kurulmuş olması da mümkündür. Türkçe yaygın adı olan nakıl kelimesi Anadolu’da dal üzerine dizilmiş kiraz meyveleri için kullanılır. Bazı Silene türlerinin çiçekleri bu alegoriye izin verir biçimdedir. Aynı kelime Arapçada hurma ağacı anlamını verir. Tür adı Latince taç için anlamına gelir. Türün Antikçağda taç yapımında kullanılmasına işaret eder.

Fotoğrafları