Silene bellidifolia (Tüylü nakıl)

derleyen:

Tanımı

30 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik, üst bölümde dallı ya da dalsızdır. Çanak 14 ila 17 mm uzunluğundadır. Alt yapraklar ters mızraksı, üst yapraklar mızraksıdır. Bırahteler saptan uzundur ve şeritsidir. Taç yapraklar pembe renkli ve iki parçalıdır. Çiçekler kısa saplıdır. Çanak silindirik ancak meyve zamanı çomaksı olur. Çiçekler pembe renklidir. Kapsül 9 ila 11 mm uzunluğundadır. Tohumlar çok küçük ve koyu kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Yol kenarı, tarla ve çayırlarda görülür. İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde tüylü nakıl adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adını Satir Silenus’tan almıştır. Satirlerin yarı keçi yarı insan formunda olmasına rağmen, Silenus daha çok at özellikleri taşır ve bu özelliği ile diğer satirlerden ayrılır. Silenus, şarap tanrısı Dionysos’un öğretmenidir. Cinse ait türlerin büyük bölümünde viskozite görülür ve bu nedenle doğrudan şarap tanrısı ile bir bağ kurulduğu düşünülmektedir. Ayrıca Silenus’un orman tanrısı olması ve Silene türlerinin genellikle ormanlık alanlarda görülmesi nedeniyle bir bağ kurulmuş olması da mümkündür. Türkçe yaygın adı olan nakıl kelimesi Anadolu’da dal üzerine dizilmiş kiraz meyveleri için kullanılır. Bazı Silene türlerinin çiçekleri bu alegoriye izin verir biçimdedir. Aynı kelime Arapçada hurma ağacı anlamını verir. Tür adı Latince Bellis yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının papatyagiller cinsi Bellis (Koyungözü) yapraklarına benzemesine işaret eder.

Fotoğrafları