Site icon Kocaeli Bitkileri

Sideritis montana (Karaçay)

Sideritis montana

Sideritis montana; 30/06/2023; Babalı; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

10 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde basit ya da tabandan dallı, seyrek ya da yoğun biçimde yünlü ve yeşilimsidir. Yaprak sapı oldukça kısadır. Yaprak ayası 1 ila 3 cm uzunluğunda ve 2 ila 10 mm genişliğinde ve eliptik ila mızraksı arasıdır. Çok sayıda çiçek halkası bulunur. Bunlar 4 ila 6 arası sayıda çiçek taşır. Taç başlangıçta sarı iken zamanla kahverengi siyah renge döner.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, yamaçlar ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde karaçay adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca demirden yapılma anlamına gelir. Cinsin demirden yapılan silahlardan alınan yaralanmalara karşı iyi gelmesine işaret eder. Diğer bir görüş ise çanak yaprakların mızrak ucunu andırması ile bağlantı kurulduğunu savunur. Tür adı Latince dağ anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Ancak tür deniz seviyesinden itibaren görülür. İkili adlandırma öncesi adı “Sideritis montana, parvo flore nigro purpureo, capite medio croceo”dur.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version