Sherardia arvensis (Gökörenotu)

derleyen:

Tanımı

5 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde dik ve kare kesitlidir. Yapraklar sivri kıllı, 1 cm uzunluğundadır ve dört ila altı arası halkavi dizilişli yaprak barındırır (Normalde sürgün uçlarında altı iken köke yakın bölümde yaprak sayısı dörttür). İki ya da üç çiçekten oluşan kümeler halindedir ve involusel yapı altı bırahte ile çevrilidir. Meyve 3 mm uzunluğundadır ve iki tohum bulunur. Çiçeklerin leylak ya da pembe renkli ile küme halinde olmaları ve uzun bir taç tüpüne sahip olmaları ayırt edici özelliğidir. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayır, tarla ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gökörenotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1659–1728 yılları arasında yaşamış İngiliz bitki bilimci William Sherard’a adanmıştır. Bir dönem İzmir’de konsolos olarak görev yapan Sherard, bu dönemde kayda değer bir servet biriktirmiş ve İngiltere’ye döndüğünde çok sayıda bilim insanını finansal olarak desteklemiştir. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in arvis Scaniae, Germaniae, Angliae” olarak belirtilmiştir.

Bilgi

Kökleri kırmızı boya üretiminde kullanılır.

Fotoğrafları