Setaria verticillata (Arnavut darısı)

derleyen:

Tanımı

20 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da dirseksi ve dallıdır. Yaprak kılıfı kenarlarda tüylü; yaprak ayası şeritsi mızraksı ve tüysüzdür. Çiçek kurulu başak benzeri bileşik salkım olup, silindirik ya da tepeye doğru incelme eğiliminde, dik ya da sarkıktır. Başakçıklar 2 ila 2,2 mm uzunluğunda, halkavi dallar üzerinde küme halindedir. Bunlar 1 ila 2 arası kıl tarafından çevrilmiştir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler, tarlalar ve bahçelerde görülür. İl genelinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde arnavut darısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kıllı anlamına gelir. Cinsin kıllı başakçıklarına işaret eder. Tür adı Latince halkavi anlamına gelir. Türün başakçıklarının halkavi biçimde kümelenmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Panicum spica verticillata” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. mehmet tosunoğlu avatarı
    mehmet tosunoğlu

    Yapışkanlığı : Kancalı yapıda değil.İplikçıklerin üzerinde mikrometrik yapışkan öğeleri var..(Macro fotoda dikkatimi çekti).

    1. Teşekkür ederim Hocam.

      1. mehmet tosunoğlu avatarı
        mehmet tosunoğlu

        Ben teşekkür ederim Hüseyin Doğan Hocam.

  2. mehmet tosunoğlu avatarı
    mehmet tosunoğlu

    Hüseyin Hocam bir göz atsanız ..”Başakçıklar ila 2,2 mm uzunluğunda, halkavi dallar üzerinde küme halindedir. Bunlar 1 ila 2 arası kıl tarafından çevrilmiştir.”Baki selamlar..

    1. Eksik yazmışım, düzelttim. Çok teşekkür ederim.

Görüşünüzü Yazın