Setaria pumila (Sıçan saçı)

derleyen:

Özet

Setaria pumila (Sıçan saçı) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve yaz ortasından güz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Setaria

Sıçansaçı

Tanımı

Setaria pumila (Sıçan saçı) halihazırda Türkçe kaynaklarda Setaria glauca adı ile geçmekle birlikte uluslararası veri tabanları bu adda bir takson listelemiyor. Ayrıca bu kaynaklarda Setaria pumila için de Türkiye’den kayıt bildirilmiyor. Gövde dik ya da dirseksi, nadiren sürünücü ve 2 ila 100 cm uzunluğundadır. Yaprak ayası şeritsi, genellikle 20 ila 30 cm uzunluğunda, 4 ila 10 mm genişliğinde ve tabanda seyrekçe tüylüdür. Çiçek kurulu dik bir başak halindedir. Başakçıklar şişkin, neredeyse sapsız, tek ve beş ila on arası pas renkli yukarı dönük pürüzlü kılçık ile çevrilidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya ve Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde işgalci tür olarak Amerika kıtasına da yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı, tarlalar ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle temmuz ve kasım ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde sıçansaçı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kıllı anlamına gelir. Cinsin kıllı başakçıklarına işaret eder. Tür adı Latince cüce anlamına gelir. Türün cins özelinde boyuna işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.