Seseli peucedanoides (Göbekaksar)

derleyen:

Seseli peucedanoides

Tanımı

Seseli peucedanoides (Göbekaksar) genellikle 30 ila 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler çıplak, çıkıntılı, içi boş ve lifli yakalıdır. Taban yaprakları dikdörtgensi, 25 cm uzunluğunda, 7 cm genişliğinde, 2 teleksi, en uçtaki bölüm şeritsi, 5 ila 8 mm uzunluğunda, 0,5 ila 1 mm genişliğinde, yaprak sapı eksenden daha uzun ya da eşit uzunlukta, üst gövde yaprakları birkaç adet ve taban yaprakları ile benzer ancak daha küçüktür. Kollar 8 ila 12 adet, uzunlukları belirgin biçimde farklı, çıplak, neredeyse dik ve 1 ila 8 cm uzunluğundadır. Bırahteler 5 ila 10 adet, serbest, şeritsi ve 7 ila 10 mm uzunluğundadır. İkincil bırahteler 10 ila 12 adet, serbest, şeritsi ve 5 mm uzunluğundadır. Şemsiyecikler 10 ila 40 adet çiçeklidir. Taç yapraklar sarı renkli ve çiçek sapı 4 mm uzunluğundadır. Meyve 3 ila 4 mm uzunluğunda, 2 ila 2,5 mm genişliğinde, yumurtamsı ya da elipsoit ve çıplaktır.

Çaşırgöbeği ile ilgili bilgi → Seseli || Maydanozgiller ile ilgili bilgi → Apiaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Fransa ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. Alpin çayırlar, yamaçlar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adının kaynağı açık değildir. İlk defa Hipokrat tarafından kullanıldığı görülmektedir. Muhtemelen Antik Mısırcadan çekilmiştir, güzel koku ile ilintili bir kelimedir. Dolayısıyla modern Myrrhis odorata için kullanılmıştır. M. odorata, Avrupa ve Kafkasya’da yayılış göstermesine rağmen ülkemizde doğal olarak görülmez. Tür adı Antik Yunanca Peucedanum gibi anlamına gelir. Açık bir şekilde türün Peucedanum cinsini andırmasına dikkat çekmektedir.


Göbekaksar
Göbekaksar
Seseli peucedanoides
Seseli peucedanoides
Seseli peucedanoides
Seseli peucedanoides

Göbekaksar…

Seseli peucedanoides, genelde yüksek rakımlardaki orman sınırlarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Dilimizde göbek aksar adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.