Site icon Kocaeli Bitkileri

Seseli (Çaşırgöbeği)

Otlak çaşırı

Seseli campestre: 07/10/2020; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Seseli (Çaşırgöbeği) iki ya da çok yıllık bitkilerden oluşan ve bazı türleri binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Seseli (Çaşırgöbeği) iki ya da çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde silindirik ve nadiren içi boştur. zaman zaman tabana doğru odunsudur ve kök sıklıkla liflidir. Yapraklar 1 ila 4 teleksi ya da üçlü bölünmüştür. Şemsiye bileşiktir. Bırahte mevcuttur ya da değildir. İkincil bırahte mevcut, mızraksı ya da şeritsi ve serbest ya da tabanda birleşiktir. Kollar birkaç adet ya da çok sayıdadır. Şemsiyecikler birkaç adet ya da çok sayıda çiçek bulundurur. Çanak yapraklar küçüktür ya da hiç görülmez. Çiçekler beyaz ya da nadiren sarı ve menekşe renklidir. Taç yapraklar neredeyse dairesel ya da dikdörtgensi, derin girintili, ucu genişçe ya da darca kıvrıktır. Meyve hafifçe sıkıştırılmış, dikdörtgensi ila yumurtamsı, çıplak ya da havlıdır. Birincil kabarık çizgiler belirgindir. Sitilopodyum çökük ya da koniksidir. Oluk başına 1 ila 3 adet yağ kanalı bulunur. Cins Asya ve Avrupa’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adının kaynağı açık değildir. İlk defa Hipokrat tarafından kullanıldığı görülmektedir. Muhtemelen Antik Mısırcadan çekilmiştir, güzel koku ile ilintili bir kelimedir ve dolayısıyla modern Myrrhis odorata için kullanılmıştır. M. odorata, Avrupa ve Kafkasya’da yayılış göstermesine rağmen ülkemizde doğal olarak görülmemektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Seseli campestre

Otlak çaşırı

Exit mobile version