Tanımı
Seseli campestre (Otlak çaşırı) genellikle 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde çıplak, mumlu, silindirik, katı, mor ya da yeşil renkli diktir. Taban yaprakları 2 cm uzunluğunda, 1,5 cm genişliğinde, 2 ya da 3 teleksi ve yumurtamsıdır. En uçtaki bölümleri yumurtamsı, şeritsi lobları ile az teleksidir. Gövde yapraklarının geniş kılıf tabanları vardır. Çiçek kurulu çok sayıda yanal dala sahiptir. Şemsiyelerde uzunlukları değişken, 5 ila 20 mm uzunluğunda 7 ila 10 kolludur. Bırahte mevcut değil ya da bir adet ve serbesttir. İkincil bırahteler 8 ila 12 adet ve serbesttir. Bunlar kısa havlı olup kenarları zarsıdır. Küçük şemsiyeler 10 ila 14 arası çiçek bulundurur. Çiçekler beyaz ya da morumsu renklidir. Meyve yumurtamsı, 3,5 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğindedir.
Çaşırgöbeği ile ilgili bilgi → Seseli || Maydanozgiller ile ilgili bilgi → Apiaceae
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlar, Rusya ve Türkiye’de yayılış gösterir. Kuru yamaçlar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle ağustos ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda İzmit, Kandıra ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji
Cins adının kaynağı açık değildir. İlk defa Hipokrat tarafından kullanıldığı görülmektedir. Muhtemelen Antik Mısırcadan çekilmiştir, güzel koku ile ilintili bir kelimedir ve dolayısıyla modern Myrrhis odorata için kullanılmıştır. M. odorata, Avrupa ve Kafkasya’da yayılış göstermesine rağmen ülkemizde doğal olarak görülmez. Tür adı Latince vadi anlamına gelir. Wilibald Swibert Joseph Gottlieb von Besser özgün tanımında, “in campestribus inter Sawran et Krasnenki” yer alan ifadesi ile bitkiyi vadide gördüğünü belirtmiştir.
Otlak çaşırı…
Seseli campestre, yaz sonuna doğru çiçek açan ve çoğunlukla yamaçlarda görülen çok yıllık bir bitkidir.
Dilimizde otlak çaşırı adı ile bilinmektedir.
Bir yanıt yazın