Özet
Senna (Sinameki) büyük ölçüde güney yarımküreye özgü olan ve çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Senna (Sinameki) çok yıllık otlar, çalılar ya da küçük ağaçlardan oluşan bir cinstir. Dikensiz ya da ana yaprak ekseni ucunda ya da dalların ucunda zayıf diken görülmektedir. Yapraklar teleksi, yaprakçıklar karşılıklı dizilişli, eksen ve yaprak sapı bezeli ya da değildir. Yaprakçıklar 4 ila 36 adettir. Sitipüller çoğunlukla yaprak olgunlaştığında dökülmektedir. Çiçekler koltuklarda ya da terminal salkım halinde olup ikincil bırahte mevcut değildir. Taç ve çanak yapraklar beş adettir. Taç yapraklar sarı renklidir ve uzunlukları neredeyse eşittir. Ercik on adet, yedisi verimli, üçü verimsiz ya da tamamı verimlidir. Yumurtalık saplı, kavisli, tohum taslağı çok sayıda ve tepecik terminaldir. Meyve silindirik ya da sıkıştırılmış, kendi kendine açılır ya da açılmaz ve birkaç adet ya da çok sayıda tohum bulundurur. Tohumlar sıkıştırılmıştır. Cins çoğunlukla tropikal kuşaklara özgüdür ancak günümüzde neredeyse dünyanın tamamına dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Arapça parlak anlamına gelir. Cinsin çiçekleri sıklıkla kına (Lawsonia inermis) ile karıştırılarak kınanın renginin daha parlak olması sağlanırdı. Diğer yandan bazı kaynaklar yine Arapça orijinli olmakla birlikte meyvelerin müshil etkisine atıfta bulunulduğunu öne sürmektedir.