
Sinameki
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Süs bitkisi, Neofit bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Bakla takımı › Baklagiller › Sinameki › Sinameki
Dağılımı
Bitki doğal olarak Mısır ve Sudan’da yayılış gösterir ancak tıbbi değeri nedeniyle erken dönemde eski dünyanın büyük bölümünde bilinmiş ve kullanılmıştır.
Genel bilgiler
Yarım ila 2 metre arası boylanabilen bir çalıdır. Gövde dik, dallı ve soluk yeşil renklidir. Yapraklar beş çift halinde dizilidir. Yaprakçıklar 5 ila 9 arası çift halindedir. Bunlar 1 ila 4 cm uzunluğunda, 3,5 ila 10 mm genişliğinde, derimsi, mızraksı ila yumurtamsı ve uçları sivridir. Çiçek kurulu uçta ya da koltuklardadır ve 15 cm uzunluğa erişebilir. Çiçek sapı 3 ila 4 cm uzunluğundadır. Çanak yapraklar beş adet, uzunlukları neredeyse aynı, 1 ila 1,3 cm uzunluğunda, 6 ila 8 mm genişliğinde, kaşıksı ya da kupa biçimli ve açık sarı renklidir. Taç yapraklar 5 adet, uzunlukları neredeyse aynı, 1,4 ila 1,7 cm uzunluğunda, 7 ila 10 mm genişliğinde, ters yumurtamsı, kısaca pençeli, koyu sarı renklidir ve damarlar çiçek kuruyunca belirgin hale gelir. 10 adet ercik görülür. Yumurtalık yoğun biçimde tüylüdür. Meyve 4 ila 5 cm uzunluğundadır ve 4 ila 10 arası tohum taşır.
Gözlem
Bahçeler, yol kenarı ve parklarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Sinameki.
Çiçek zamanı
Nisan-Haziran ayları.
Yükseklik
0-500 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Arapça “parlak” anlamına gelir. Cinsin çiçekleri sıklıkla kına (Lawsonia inermis) ile karıştırılarak kınanın renginin daha parlak olması sağlanırdı. Tür adı Latince “İskenderiye” anlamına gelir. Tür, Mısır’da yetiştirilmesi ve İskenderiye limanında diğer bölgelere ihraç edilmesi nedeniyle İskenderiye sinamekisi olarak bilinirdi.
Geleneksel tıp
Yapraklarından elde edilen çay laksatif olarak kullanılır.
Fotoğrafları
Literatür
The Gardeners Dictionary: eighth edition no. 1. 1768. Mill.