Senecio pseudoorientalis (Sarı şiro)

derleyen:

Özet

Senecio pseudoorientalis (Sarı şiro) genelde yüksek rakımlardaki yamaçlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Senecio

Kanaryaotu

Tanımı

Senecio pseudoorientalis (Sarı şiro) halihazırda Türkçe kaynaklarda Senecio pseudo-orientalis adı ile geçmektedir. Genellikle 50 ila 100 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde dik ve tüysüzcedir. Taban yaprakları saplı, dikdörtgensi mızraksı ve kenarları düz ya da minik dişlidir. Gövde yaprakları sapsız, şeritsi mızraksı, genellikle minik dişlidir. Çiçek başları ışınsal, 4 ila 18 arası sayıda ve gevşek yalancı şemsiye halinde, 2,5 ila 3 cm genişliğindedir. Filari 7 ila 8 mm uzunluğunda, tüysüzce, şeritsi, tepede sipsivri ve siyah tüylüdür. Dilsi çiçekler 8 ila 13 mm uzunluğunda ve sarı renklidir. Kapçık 3 ila 5 mm uzunluğunda ve tüysüzdür. Sorguç 6 ila 8 mm uzunluğunda ve beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Ortadoğu ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Stepler, yamaçlar ve nemli bölgelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 1200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde sarışiro adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yaşlı adam anlamına gelir. Tohum dağıtma zamanı kapçıkları tutan sorguçların görünümüne işaret eder. Dilimize aynı kökten girmiş senato ve senatör gibi kelimeler mevcuttur. Tür adı Antik Yunanca sahte Senecio orientalis anlamına gelir. İki tür arasındaki benzerliğe işaret eder.