Site icon Kocaeli Bitkileri

Senecio lividus (Kum kanaryaotu)

Kum kanaryaotu

Senecio lividus: 20/04/2021; Paşasuyu; 140 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Senecio lividus (Kum kanaryaotu) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Senecio

Kanaryaotu

Tanımı

Senecio lividus (Kum kanaryaotu) genellikle 6 ila 20 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde diktir. Gövde ve yapraklar seyrek biçimde ağsı tüylü ila tüysüzce, üst bölüm ise salgılı tüylüdür. Taban yaprakları yumurtamsı dikdörtgensi, kenarları dişli ve saplı iken gövde yaprakları dikdörtgensi mızraksı, kenarları dişli ve sarılıcıdır. Çiçek başları kısaca ışınsal ve 4 ila 8 mm genişliğindedir. İnvolukrum dar ve silindirik; filariler ise 8 ila 10 mm uzunluğunda ve şeritsidir. Çanak bırahteleri 2 ila 4 mm uzunluğunda, birkaç adet ve şeritsidir. Dilsi çiçekler 1 ya da 2 mm uzunluğunda, alta kıvrık ve sarı renklidir. Kapçık 3 ila 5 mm uzunluğundadır. Sorguç beyaz renkli ve 9 ya da 10 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Makilik, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kum kanaryaotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yaşlı adam anlamına gelir ve bu bağlamda tohum dağıtma zamanı kapçıkları tutan sorguçların görünümüne işaret eder. Dilimize aynı kökten girmiş senato ve senatör gibi kelimeler mevcuttur. Tür adı Latince canlı anlamlarına gelir. Olasılıkla türün çiçek başlarının canlı renklenmesine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version