Site icon Kocaeli Bitkileri

Senecio vernalis (Kanarya otu)

Senecio leucanthemifolius subsp. vernalis

Senecio leucanthemifolius subsp. vernalis: 03/02/2019; Yuvacık Barajı; 170 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Senecio vernalis (Kanarya otu) genelde orman sınırlarında görülen ve kış ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Senecio

Kanaryaotu

Tanımı

Senecio vernalis (Kanarya otu) halihazırda bazı kaynaklarda Senecio leucanthemifolius subsp. vernalis olarak geçer. Genellikle 10 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde diktir. Gövde ve yapraklar genellikle ağsı tüylü ve zamanla tüysüzcedir. Taban yaprakları yumurtamsı ila dikdörtgensi, genellikle az teleksi, sıklıkla az teleksi loblu dentat, saplı; orta ve üst yapraklarda benzerdir ancak bunlar sarılıcıdır. Çiçek başları ışınsal, 1,5 ila 2,5 cm genişliğinde ve gevşek yalancı şemsiye halindedir. İnvolukrum kupa biçimindedir. Filari 3 ila 8 mm uzunluğunda, mızraksı, tüysüz ve genellikle siyah noktalıdır. Dilsi çiçekler 5 ila 9 arası sayıda, sarı renkli ve 5 ila 10 mm uzunluğundadır. Kapçık 1,5 ila 3 mm uzunluğunda ve tüylüdür. Sorguç 4 ila 7 mm uzunluğunda ve beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle şubat ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kanaryaotu ve sarı papatya adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yaşlı adam anlamına gelir. Tohum dağıtma zamanı kapçıkları tutan sorguçların görünümüne işaret eder. Dilimize aynı kökten girmiş senato ve senatör gibi kelimeler mevcuttur. Tür adı Latince bahar anlamına gelir ve türün yılın erken zamanlarda çiçeklenmesine işaret eder.

Tıp

Üst bölümleri yaraların tedavisinde kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version