Özet
Senecio castagneanus (Çalı kanaryaotu) genelde orman altlarında görülen ve bahar sonu ile yaz başında çiçek açan endemik bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Senecio castagneanus (Çalı kanaryaotu) genellikle 20 ila 50 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde diktir. Taban yaprakları saplı, aya 2 ila 7 cm uzunluğunda, yumurtamsı ya da dikdörtgensi, dişli ila sığca dalgalı kenarlı ve çıplaktır. Gövde yaprakları sapsız ve şeritsi ya da mızraksıdır. Çiçek durumu gevşek bir salkımda 3 ila 7 adet çiçeklidir. Çiçek durumu sapı 2 ila 5 cm uzunluğundadır. Filariler 6 ila 10 mm uzunluğunda, şeritsi, dar bir kuruzarsı kenar ile tüysüzce, ucu siyahımsı ve kaba tüylüdür. Küçük çanak bırahteleri 3 ila 7 mm uzunluğunda, şeritsi ve hafifçe ağsı tüylüdür. Dilsi çiçekçikler 10 ila 14 mm uzunluğunda ve sarı renklidir. Kapçık tüylü ve sorguç beyaz renklidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Türkiye’de yayılış göstermektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık yamaçlar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 1200 ila 1600 metre arasındaki rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde çalı kanaryaotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince yaşlı adam anlamına gelir ve bu bağlamda tohum dağıtma zamanı kapçıkları tutan sorguçların görünümüne işaret eder. Dilimize aynı kökten girmiş senato ve senatör gibi kelimeler mevcuttur. Tür 11 Kasım 1785 – 17 Mart 1858 tarihleri arasında yaşamış Fransız bitkibilimci ve mikolog Jean Louis Martin Castagne‘a adanmıştır. Özellikle Fransa florası ile ilgili çalışmaları ile bilinmektedir. Türü ilk defa o 1822 yılında Constantinople’dan (İstanbul) toplamıştır.
Bir yanıt yazın