Sempervivum tectorum (Ölümsüz çiçek)


Plantae

Bitkiler


Saxifragales

Taşkıran takımı


Crassulaceae

Damkoruğugiller


Sempervivum

Ömürçiçeği

Ölümsüz çiçek

Sempervivum tectorum

Sempervivum tectorum (Ölümsüz çiçek) hakkında genel bilgiler.

15 cm uzayabilir ve 50 cm genişliğe erişebilir. Yapraklar tabanda 4 ila 10 cm çapında rozet halindedir ve rozetten anaç bitkinin aynısı olan yeni bireyler oluşturur. Yapraklar yeşil renkli, uçları kirpikli, etli, sapsız, 1 ila 1,5 cm genişliğinde ve sıklıkla kırmızı bezelidir. Çiçek zamanı rozetin ortasından dik ve tüylü bir gövde uzanır ve tepesinde 8 ila 16 arası sayıda kırmızımsı mor renkli çiçek açar. Taç yapraklar çiçeklenme zamanı güçlü biçimde kıvrıktır. Ercikler kırmızı ila mor renklidir.

Cins adı Latince ölümsüz anlamına gelir. Cinsin, çiçeklenme döneminden önce çok sayıda yavru bitki üretmesine işaret eder. Bu yapıları nedeniyle anaç bitki ölse bile her defasında çok sayıda yavru oluşturduğundan bitki yaşamına devam eder. Tür adı Latince çatı ve koruyan anlamına gelir. Bitkilerin evleri yıldırımlardan koruduğuna dair inanışa atfen evlerin çatı bölümlerinde yetiştirilmesine işaret eder, ülkemizde bazı Sedum türlerinin damkoruğu adı ile bilinmesinin ardında yatan neden de budur. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae tectis & collibus” olarak belirtilmiştir.

Gözlem bilgileri

Coğrafi dağılım

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Ülkemizde popüler bir süs bitkisidir ve yer yer doğallaşma eğilimindedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum]

Habitat

Bahçelerde yetiştirilen örnekleri mevcuttur. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.

Türkçe adı

Dilimizde ölümsüz çiçek adı ile bilinmektedir.

Çiçek zamanı

Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar.

Rakım

Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Kullanım bilgileri

Gıda

Genç yaprakları çiğ tüketilebilir ya da salatalara eklenebilir. Yapraklarının suyunun ferahlatıcı etkisi vardır.

Tıp

Yaprak ve suyunun büzücü etkisi vardır ve çeşitli cilt şikayetlerinde kullanılır. Kusturucu ve müshil etkilidir. Cildi sıkılaştırıcı ve yumuşatıcı etkisi vardır. Yapraklar idrar söktürücü, diş ağrısı giderici ve yara iyileştiricidir. Yanık, haşlanma, ısırma ve sokma halinde lapa olarak uygulanır. Zona ve hemoroit tedavisinde başvurulur.

Görüşünüzü Yazın