Sedum urvillei (Çıban otu)

derleyen:

Tanımı

20 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da hafifçe yatıktır. Yapraklar almaşlı dizilişli, yoğun kiremitsi, konik ila şeritsi dikdörtgensi, yarı sivri ve büyük geniş mahmuzludur. Yapraklar solduğunda kalıcıdırlar. İplikçik ve başçıklar sarı renklidir. Çanak yapraklar genişçe saplı, düzensiz, mızraksı ve yarı sivridir. Taç yapraklar mızraksı ve sipsivridir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Duvarlar ve taşlık bölgelerde görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çıbanotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince oturan anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır, bitkinin taşların üzerine oturmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan damkoruğuSempervivum cinsine bağlı türlerin evleri yıldırımlardan koruyacağına dair inanış nedeniyle çatılara dikilmesine işaret eder. Tür 23 Mayıs 1790 – 8 Mayıs 1842 tarihleri arasında yaşamış Fransız bitki bilimci Jules Dumont d’Urville’e adanmıştır. Ege, Avustralya ve Antarktika’ya yaptığı keşif gezilerinde daha önce varlıkları bilinmeyen çok sayıda bitki ve böceği topladı. Avustralya ve Antarktika’da birçok bölgeye adı verilen kaşifin ayrıca adı çok sayıda canlı türüne verilerek ölümsüzleştirilmiştir.

Fotoğrafları