Site icon Kocaeli Bitkileri

Petrosedum sediforme (Yalı koruğu)

Petrosedum sediforme

Petrosedum sediforme: 05/06/2021; Hereke; 20 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Sedum sediforme adı ile geçmektedir. 25 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde yükselici ve tabanda odunsudur. Yapraklar kiremit dizilişli, dar dikdörtgensidir. Çiçek kurulu sıkı ve çok çiçekli bir salkım halindedir. Taç yapraklar yeşilimsi beyaz ya da soluk sarı renklidir. Ercikler sarı renklidir. Başcıklar sarı renklidir. İplikçikler beyaz renklidir. Çiçekler beş ila altı parçalı ve erseliktir. Tohumlar dikdörtgensi ve kahverengidir. Güneşli bölgeleri ve geçirgen toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Duvarlar ve taşlık bölgelerde görülür. Körfez ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yalı koruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince taş Sedum anlamına gelir. Cinsin Sedum ile benzerliğine işaret eder. Tür adı Latince Sedum formlu anlamına gelir. Tür daha önce Sempervivum (Ömürçiçeği) cinsinde idi, Sedum formlu epiteti türün literatüre ilk alındığı durumu gösterir.

Gıda

Yaprakları pişirilerek tüketilebilir.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version