Sedum sarmentosum (Tel damkoruğu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Sedum sarmentosum (Tel damkoruğu) genelde taşlık bölgelerde görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Saxifragales

Taşkıran takımı

Crassulaceae

Damkoruğugiller

Sedum

Damkoruğu

Tanımı

Sedum sarmentosum (Tel damkoruğu) genellikle 10 ila 25 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Verimsiz ve çiçek açan gövdeler sürünücü, çiçek durumuna doğru düğümlerinden köklenici ve incedir. Yapraklar 3 halka halinde, yaprak ayası ters mızraksı ila dikdörtgensi, 1,5 ila 2,8 cm uzunluğunda, 0,3 ila 0,7 cm genişliğinde, tabanı dar ve mahmuzlu, ucu neredeyse sivridir. Talkım 3 ila 5 dallı, yalancı şemsiye halinde, 5 ila 6 cm çapında ve birkaç çiçeklidir. Çiçekler sapsız ve uzunlukları farklı beş parçalıdır. Çanak yapraklar mızraksı ila dikdörtgensi, 3,5 ila 5 mm uzunluğunda, tabanı mahmuzsuz ve ucu küttür. Taç yapraklar sarı renkli, mızraksı ila dikdörtgensi, 5 ila 8 mm uzunluğunda ve ucu mukronattır. Ercikler 10 adet ve taç yapraklardan kısadır. Karpeller ayrıksı, dikdörtgensi ve 5 ila 6 mm uzunluğundadır. Boyuncuklar uzundur. Tohumlar yumurtamsı ve 0,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Uzakdoğu’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Alt türlerHerbaryum] Duvarlar ve taşlık bölgelerde görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde tel damkoruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince oturan anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve bu bağlamda bitkinin taşların üzerine oturmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan damkoruğu, Sempervivum cinsine bağlı türlerin evleri yıldırımlardan koruyacağına dair inanış nedeniyle çatılara dikilmesine işaret etmektedir. Tür adı Latince sürgünlü anlamına gelir ve açık bir şekilde türün sürgünleri vasıtasıyla yayılmasına dikkat çekmektedir.

Gıda

Genç yaprak ve sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Dikkat

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Aleyna Mihriban Suzan avatarı
    Aleyna Mihriban Suzan

    Bu site olmasa de ne yapacağız bilmiyorum. Foroğrafını çektiklerim hakkında araştırmalar yaparken sürekli bu siteye denk geliyorum. Derlediğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

    1. İyi sözleriniz için çok teşekkür ederim. Faydalı olmasına sevindim.

  2. Beyhan avatarı

    Makalelerinizi okudum, sıra tezinizde. Site için teşekkür ederim, gerçekten çok yararlı oldu bana.

    1. Teşekkür ederim, faydası daim olsun dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir