Petrosedum rupestre (Limon topu)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Sedum rupestre adı altında listelenmektedir. Küme halinde, çiçek kurulunda birkaç salgılı tüy olmakla birlikte çıplak ve çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler yatık, köklenici, basit, tabanda odunsu ve rozet halindedir. Yapraklar almaşlı dizilişli, kiremit biçimde sıralı, yükselici, sapsız; yaprak ayası yeşil, hafifçe tozsu, şeritsi ila dikdörtgensi, silindirik, 1 ila 15 cm uzunluğunda, 1 ila 3 mm genişliğinde ve ucu mukronattır. Çiçek açan sürgünler dik ila yükselici, başlangıçta baş aşağı sarkık, basit, 15 ila 35 cm uzunluğunda; yaprak ayası şeritsi ve tabanı mahmuzludur. Çiçek kurulu 15 ila 25 çiçekli, 3 ila 7 arası dallı, dallar geriye kıvrık ancak çatallı değil ve bırahte yapraklara benzerdir. Çiçek sapı ya yoktur ya da 1 mm uzunluğundadır. Çiçekler 5 ila 9 parçalıdır. Çanak yapraklar dik ve sarımsı yeşil renklidir. Türkçe kaynaklarda bitkinin bahsi geçmemektedir ancak KEW’e göre Türkiye’nin doğal bitkisidir. Bayındırlık ve Kumla Deresi boyunca geniş popülasyonlar halinde gözlemledik.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Duvarlar ve taşlık bölgelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde limon topu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince taş Sedum anlamına gelir. Cinsin Sedum ile benzerliğine işaret eder. Tür adı Latince kayada yaşar anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Sedum rupestre repens, foliis compressis”tir.

Gıda

Yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Bunlar salata ve çorbalara eklenebilir.

Dikkat

Fotoğrafları