Site icon Kocaeli Bitkileri

Sedum palmeri (Meksika damkoruğu)

Sedum palmeri

Sedum palmeri: 27/03/2021; Yenikent; 138 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

25 cm. büyüyebilir ve 50 cm yayılabilir. Yaprak rozetleri 4 cm çapındadır. Yapraklar kaşıksı, ters yumurtamsı, yuvarlak, zaman zaman hafifçe uçları sivri ve 3 cm uzunluğundadır. Yapraklar kış aylarında kırmızıya döner. Çiçekler kısa saplı, koyu turuncu ila sarı renklidir. Taç yapraklar darca mızraksı ve çanak yaprakları hafifçe aşar. Güneşli bölgeleri ve geçirgen toprakları tercih eder. Donlara ve kuraklığa dayanıklıdır. Bitkinin düzgünce kesilmiş yaprağı nemli toprağa yatırılırsa kısa sürede köklenir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Meksika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Duvarlar, bahçeler ve taşlık bölgelerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Şubat ve nisan ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde meksika damkoruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince oturan anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır, bitkinin taşların üzerine oturmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan damkoruğuSempervivum cinsine bağlı türlerin evleri yıldırımlardan koruyacağına dair inanış nedeniyle çatılara dikilmesine işaret eder. Tür 12 Ocak 1829 – 10 Nisan 1911 tarihleri arasında yaşamış Amerikalı bitki bilimci Edward Palmer‘a adanmıştır. Türü Meksika’ya yaptığı bitki bilim gezisi esnasında keşfetmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version