Bitkiler › Taşkıran takımı › Damkoruğugiller › Damkoruğu › Kıyı koruğu
4 ila 15 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da hafifçe yatıktır. Yapraklar ters yumurtamsı kaşıksı, 10 ila 20 mm uzunluğunda, yarı silindirik, kısa mahmuzlu ve almaşlı dizilişlidir. Çiçek kurulu 8 ila 15 arası çiçekten oluşur. Taç yapraklar soluk sarı ya da yeşilimsi renklidir. Taç yapraklar mızraksı, tepede sivri ila sipsivri ve çanak yapraklara eşit ya da hafifçe onları aşar. Çiçekler beş parçalıdır. 5 adet ercik görülür.
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Duvarlar ve taşlık bölgelerde görülür. Gebze ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Görsel Robert Flogaus-Faust’ın izni ile kullanılmıştır.
Dilimizde Kıyı koruğu adı ile bilinmektedir.
Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince oturan anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır, bitkinin taşların üzerine oturmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan damkoruğu, Sempervivum cinsine bağlı türlerin evleri yıldırımlardan koruyacağına dair inanış nedeniyle çatılara dikilmesine işaret eder. Tür adı Latince deniz kıyısı anlamına gelir. Epitetin aksine tür her zaman deniz kıyısında görülmez, denizden 300 metre yüksekliğe kadar kayıt bildirilmiştir.
Doğan, Hüseyin (2022). Sedum litoreum (Kıyı koruğu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/sedum-litoreum/ Erişim tarihi: 7 February 2023