Bitkiler › Taşkıran takımı › Damkoruğugiller › Damkoruğu › Ergene koruğu
Sedum annum ile hayli yakındır ve temel fark çiçeklerinin daha küçük olmasıdır. Tek ya da iki yıllık bir bitkidir. 10 ila 15 cm büyüyebilir, küme halindedir ve gövdeler diktir. Yapraklar şeritsi kaşıksı, alttaki 12 mm uzunluğunda, neredeyse silindirik, çıplak, sıklıkla kırmızımsı, kısaca mahmuzlu, halkavi, karşılıklı ya da almaşlı dizilişlidir. Çiçek kurulu gevşektir ve 3 ila 10 arası çiçek bulundurur. Çiçekler 5 ila 6 parçalı, sapsız ya da kısaca saplıdır. Taç yapraklar 2 mm uzunluğundadır. Taç yaprak 4 ila 5 mm uzunluğunda, sarı ya da yeşilimsi sarı renklidir. Ercik 10 ila 12 arası sayıdadır. Folikül çıplaktır.
Bitki doğal olarak Romanya ve Balkanlarda yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Kayalık bölgeler ve yamaçlarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Ergene koruğu adı ile bilinmektedir.
Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince oturan anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır, bitkinin taşların üzerine oturmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan damkoruğu, Sempervivum cinsine bağlı türlerin evleri yıldırımlardan koruyacağına dair inanış nedeniyle çatılara dikilmesine işaret eder. Tür 17 Nisan 1814 – 9 Mayıs 1879 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci August Grisebach‘a adanmıştır.









Doğan, Hüseyin (2022). Sedum grisebachii (Ergene koruğu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/sedum-grisebachii/ Erişim tarihi: 29 January 2023